Even puzzelen
Zowel bij de zomerpakketten als bij de reguliere schoollunch worden de leerlingen actief betrokken. Via enquêtes vragen Richard en zijn collega’s wat leerlingen graag terugzien in het aanbod. Die input wordt vervolgens meegenomen in het overleg met de leverancier, die verantwoordelijk is voor het samenstellen van de pakketten. “En dat is fijn”, vertelt Richard. De pakketten worden via de mentoren uitgedeeld, verspreid over meerdere momenten per week in verband met de roosters. “Zo zorgen we ervoor dat elke leerling een pakket krijgt. De leerlingen van de ISK-2 locatie met alleen Oekraïense leerlingen zijn namelijk niet dagelijks aanwezig, veel van hen zijn er maar een keer per week. Maar als ze weten dat de zomerpakketten worden uitgedeeld, dan zorgen ze er wel voor dat ze er zijn. Dat willen ze natuurlijk niet missen.”
Volgens Richard verloopt het samenstellen en organiseren van de pakketten altijd vlekkeloos. “Het is even puzzelen met elkaar, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Ja, het is een hoop werk, maar niet moeilijk. Het is fijn dat ik voldoende tijd krijg van de schoolleiding, die hier de meerwaarde van inziet, waardoor ik ruimte heb om dit te organiseren.”
Gevarieerd aanbod
Bij het samenstellen van de pakketten wordt gekeken naar de haalbaarheid van de wensen van leerlingen. “Als het aan de leerlingen zou liggen, zouden de pakketten voornamelijk bestaan uit lekkere dingen. Dat doen we natuurlijk niet,” lacht Richard. Ook dit jaar is het aanbod gevarieerd: volkoren crackers, stroopwafels, verse sap, notenmix, houdbare kaas en worst, proteïnerepen, tonijn, appelcake, ovenchips en gedroogd fruit. “We vinden het belangrijk dat de leerlingen het eten en drinken ook thuis kunnen delen. We kozen ook bewust voor producten van goede kwaliteit. Zo komen de noten van een echte notenboer, en is de sap vers en biologisch. En natuurlijk zit er ook wat lekkers voor de leerlingen zelf bij.”
Betrek leerlingen bij het proces
De mentoren ontvangen enthousiaste reacties bij het uitdelen van de pakketten. “Ze zijn erg blij en de pakketten worden goed ontvangen. Natuurlijk helpt het ook dat de leerlingen worden betrokken bij het samenstellen van de pakketten. Deze leerlingen moeten door hun achtergrond al heel veel, en zitten vast aan veel regels. Het is fijn dat ze op iets inspraak kunnen hebben. Dat is ontzettend veel waard. Mijn tips aan andere scholen is dan ook: betrek leerlingen bij het proces.”
Eten verbindt
Zowel de zomerpakketten als de schoollunch hebben de school al veel gebracht, merkt Richard. “Sinds we deelnemen aan het Programma Schoolmaaltijden heb ik een goede band opgebouwd met de leerlingen. Ze weten mij te vinden en het contact is laagdrempeliger. Eten verbindt, en dat is voor ons heel waardevol.”
Zo bevlogen als Richard begon, sluit hij ook af: “Als de leerlingen het goed hebben, heb ik het ook goed.”