“Betrek leerlingen bij het proces”

Voor het derde jaar op rij deelt het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht zomerpakketten uit. In totaal zijn het er dit keer ruim 400, waarvan 125 bestemd zijn voor de leerlingen van de ISK-2 locatie. Richard Mol, conciërge op deze locatie, vertelt er bevlogen over.

Even puzzelen
Zowel bij de zomerpakketten als bij de reguliere schoollunch worden de leerlingen actief betrokken. Via enquêtes vragen Richard en zijn collega’s wat leerlingen graag terugzien in het aanbod. Die input wordt vervolgens meegenomen in het overleg met de leverancier, die verantwoordelijk is voor het samenstellen van de pakketten. “En dat is fijn”, vertelt Richard. De pakketten worden via de mentoren uitgedeeld, verspreid over meerdere momenten per week in verband met de roosters. “Zo zorgen we ervoor dat elke leerling een pakket krijgt. De leerlingen van de ISK-2 locatie met alleen Oekraïense leerlingen zijn namelijk niet dagelijks aanwezig, veel van hen zijn er maar een keer per week. Maar als ze weten dat de zomerpakketten worden uitgedeeld, dan zorgen ze er wel voor dat ze er zijn. Dat willen ze natuurlijk niet missen.”

Volgens Richard verloopt het samenstellen en organiseren van de pakketten altijd vlekkeloos. “Het is even puzzelen met elkaar, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Ja, het is een hoop werk, maar niet moeilijk. Het is fijn dat ik voldoende tijd krijg van de schoolleiding, die hier de meerwaarde van inziet, waardoor ik ruimte heb om dit te organiseren.”

Gevarieerd aanbod
Bij het samenstellen van de pakketten wordt gekeken naar de haalbaarheid van de wensen van leerlingen. “Als het aan de leerlingen zou liggen, zouden de pakketten voornamelijk bestaan uit lekkere dingen. Dat doen we natuurlijk niet,” lacht Richard. Ook dit jaar is het aanbod gevarieerd: volkoren crackers, stroopwafels, verse sap, notenmix, houdbare kaas en worst, proteïnerepen, tonijn, appelcake, ovenchips en gedroogd fruit. “We vinden het belangrijk dat de leerlingen het eten en drinken ook thuis kunnen delen. We kozen ook bewust voor producten van goede kwaliteit. Zo komen de noten van een echte notenboer, en is de sap vers en biologisch. En natuurlijk zit er ook wat lekkers voor de leerlingen zelf bij.”

Betrek leerlingen bij het proces
De mentoren ontvangen enthousiaste reacties bij het uitdelen van de pakketten. “Ze zijn erg blij en de pakketten worden goed ontvangen. Natuurlijk helpt het ook dat de leerlingen worden betrokken bij het samenstellen van de pakketten. Deze leerlingen moeten door hun achtergrond al heel veel, en zitten vast aan veel regels. Het is fijn dat ze op iets inspraak kunnen hebben. Dat is ontzettend veel waard. Mijn tips aan andere scholen is dan ook: betrek leerlingen bij het proces.”

Eten verbindt
Zowel de zomerpakketten als de schoollunch hebben de school al veel gebracht, merkt Richard. “Sinds we deelnemen aan het Programma Schoolmaaltijden heb ik een goede band opgebouwd met de leerlingen. Ze weten mij te vinden en het contact is laagdrempeliger. Eten verbindt, en dat is voor ons heel waardevol.”

Zo bevlogen als Richard begon, sluit hij ook af: “Als de leerlingen het goed hebben, heb ik het ook goed.”

 

 

 

 

Bekijk het laatste nieuws

07 juli 2025

Zomerpakketten vol zorg en plezier bij Praktijkschool Forta

“Gewoon doen”, zegt mentor Jacobine Groenendaal vastberaden wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor andere scholen. Samen met collega Danique Wezepoel organiseerde zij dit jaar de zomerpakkettenactie op Praktijkschool Forta, een project dat niet alleen praktisch, maar ook hartverwarmend is.

01 juli 2025

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

30 juni 2025

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

15 mei 2025

Samen bouwen aan vaste eetmomenten op school

Op basisschool De Oleander in Stadskanaal is voeding steeds zichtbaarder verweven in het dagelijks schoolleven. Sinds de aansluiting bij het Programma Schoolmaaltijden in december 2024 zet het team het beschikbare budget in om te werken aan een schoolcultuur waarin samen eten vanzelfsprekend is. De aanpak laat zien dat je klein kunt beginnen en langzaam kunt toewerken naar structurele eetmomenten.

17 april 2025

“Er kan zoveel meer dan alleen fruit uitdelen”

Op praktijkschool De Faam in Zaandam wordt het schoolmaaltijdenbudget breed ingezet, zodat zoveel mogelijk leerlingen ervan kunnen profiteren. Van een dagelijks broodjesbuffet in de pauzes en fruit in de kantine, tot boodschappentassen met producten voor thuis en traktaties bij feestdagen: het aanbod is veelzijdig en doordacht.

arrow_back
arrow_forward