Informatie voor ouders/verzorgers

Het Programma Schoolmaaltijden wil dat kinderen in Nederland voldoende eten hebben als ze op school zitten. Omdat het leven steeds duurder wordt, kunnen sommige ouders/verzorgers wel wat hulp gebruiken. Daarom werken we met scholen samen om snel zo veel mogelijk kinderen te kunnen helpen. Scholen kunnen zich aanmelden voor het programma. Scholen kunnen uit twee opties kiezen.

Wanneer een school zich registreert en voldoet aan de aanmeldingscriteria, zijn er 2 mogelijkheden om deel te nemen:

  1. Aanvraag voor financiering om maaltijden op school te verzorgen.
  2. Aanvraag financiële ondersteuning voor ouders/verzorgers van leerlingen. Bij deze optie ontvangen ouders/verzorgers een boodschappenkaart waarmee ze eten en drinken kunnen kopen voor hun kinderen die naar school gaan.
een schoolklas met fruit op tafel

Keuze 1: Eten op school

Bij deze keuze kunnen scholen geld aanvragen om eten op school te organiseren. De school kiest wat voor soort eten het beste bij de leerlingen past. Bijvoorbeeld: een aantal dagen per week een ontbijt of lunch op school. Of ze leggen eten en drinken neer dat leerlingen kunnen pakken.

Keuze 2: Boodschappenkaart voor ouders/verzorgers

Als de school van uw kind(eren) kiest voor direct steun aan ouders/verzorgers, dan krijgt u hierover bericht van de school. Heeft u niet altijd genoeg geld om eten voor uw kinderen te kopen? Dan kunt u zich aanmelden. De hulp is anoniem, en wordt niet bekend in de klas. De school stuurt u een link voor een online aanmeldformulier met een aantal vragen. Het Rode Kruis ontvangt de gegevens van het formulier. Zo kunnen we controleren of u gebruik kunt maken van dit programma. De school controleert of ze de ouders/verzorgers die het formulier invullen kennen. De school ziet alleen uw naam, adres en telefoonnummer. De antwoorden op alle andere vragen worden met niemand anders gedeeld.

Video’s ‘Informatie boodschappenkaart’ & ‘Zo vraagt u een boodschappenkaart aan’.

Boodschappenkaart

Als u kunt deelnemen aan het Programma Schoolmaaltijden stuurt het Rode Kruis u een bericht. Dan ontvangt u ook meteen informatie over hoe de boodschappenkaart werkt.

De boodschappenkaart werkt net als een soort pinpas. U kunt de kaart gebruiken in allerlei winkels die boodschappen verkopen, zoals:

  1. Supermarkten
  2. Marktkramen en toko’s die voedsel verkopen.

Op de kaart wordt elke twee weken nieuw geld gezet. Hoeveel dat is, hangt af van het aantal kinderen dat is aangemeld. Voor elk kind (maximaal 3 per gezin) wordt €22 op de kaart gezet. U kunt een maximaal bedrag van €150 per kalendermaand uitgeven.

 

Let op!

  • Met de kaart kunnen alleen boodschappen betaald worden. U kunt er geen geld mee opnemen, en niet in alle winkels betalen.
  • We hebben eerst andere boodschappenkaarten gebruikt, van Albert Heijn en Jumbo. Die kaarten kunnen tot het einde van het jaar gebruikt worden.
5 Rode Kruis vrijwilligers voor een Witte bus met een Rode Kruis logo

Einde Programma

Het programma loopt tot eind december 2023. Dat betekent dat scholen tot het einde van dit jaar geld kunnen krijgen voor eten op school. Op de boodschappenkaart voor ouders/verzorgers wordt tot het einde van dit jaar geld gezet.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Op deze pagina vindt u een overzicht met de meest gestelde vragen.

U kunt terecht bij onze klantenservice via telefoon, sms of Whatsapp naar 097 010 204 851 (geopend ma-vrij 09.00-17.00) of mailen naar [email protected] (noem uw voor- en achternaam).