Nieuws

Persverzoeken

Bent u een journalist en heeft u vragen over de boodschappenkaart? Mail dan met persvoorlichting van het Rode Kruis via: [email protected]

Heeft u vragen over het eten op school? Mail dan met persvoorlichting van het Jeugdeducatiefonds: [email protected]

Programma Schoolmaaltijden in het nieuws

17 september 2024 – Het Programma Schoolmaaltijden gaat door!

Op 17 september 2024 is bekendgemaakt dat het Programma Schoolmaaltijden ook in 2025 zal doorgaan. In de begroting is 135 miljoen euro vrijgemaakt door de overheid. We zijn hier heel blij mee!

Reactie Jeugdeducatiefonds en Rode Kruis

Wij zijn blij en opgelucht dat het kabinet Schoof het Programma Schoolmaaltijden voortzet. Dit voorkomt dat 350.000 kinderen hongerig in de klas zitten. Ook voor de leerkrachten van de 2200 deelnemende scholen is dit een opluchting. Dankzij het programma hebben kinderen meer energie, concentreren ze zich beter en zijn ze actiever. Bovendien eten ze gevarieerder en gezonder. Het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds zijn blij dat het kabinet ook inziet dat leren op een lege maag niet werkt.

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds: “Dit is supergoed nieuws voor die 350.000 kinderen voor wie schoolmaaltijden het verschil maken tussen wel of niet met honger in de klas zitten. Schoolmaaltijden dragen bij aan het vergroten van kansengelijkheid, het verminderen van (kinder)armoede en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder kinderen. Gelukkig ziet de politiek dit ook in.”

Harm Goossens, Directeur Nederlandse Rode Kruis: “Ieder kind hoort met een gevulde maag in de klas te zitten. Dankzij extra steun voor eten aan scholieren,  via ‘maaltijden op school’ of via ‘boodschappenkaarten’ wordt leren makkelijker, verbetert de concentratie, en ervaren ouders minder stress. Het besluit van het kabinet om het Programma Schoolmaaltijden voort te zetten, is dan ook ontzettend goed nieuws. Zo worden kinderen in ieder geval komend jaar nog ondersteund.”

28 augustus 2024 – 350.000 kinderen laten met tekeningen zien: ga door met schoolmaaltijden

Een mozaïek van kindertekeningen die samen een bord met eten vormen, siert vandaag de achterkant van het Algemeen Dagblad. In de paginagrote advertentie roepen 350.000 kinderen de politiek op om door te gaan met schoolmaaltijden. De tijd dringt om te voorkomen dat kinderen straks met honger in de klas zitten.

Hoewel de meeste scholen weer zijn begonnen en het regeerprogramma bijna gepresenteerd wordt, is het nog steeds onduidelijk of het Programma Schoolmaaltijden na december 2024 wordt voortgezet. Leerlingen, ouders en leerkrachten maken zich grote zorgen en deden dan ook massaal mee aan een door het Jeugdeducatiefonds geïnitieerde tekeningenactie.

16 juli 2024 – Meerderheid kiezers PVV, VVD, NSC en BBB: ga door met schoolmaaltijden

Driekwart van de kiezers wil dat het Programma Schoolmaaltijden na dit jaar wordt voortgezet. Dat blijkt uit een peiling van peil.nl. Ook een meerderheid van PVV-, VVD-, NSC- en BBB-stemmers wil dat het kabinet Schoof de schoolmaaltijden laat bestaan.

In opdracht van het Jeugdeducatiefonds heeft peil.nl van Maurice de Hond een opiniepeiling gehouden. Respondenten kregen drie vragen voorgelegd over kinderarmoede en het Programma Schoolmaaltijden. Een ruime meerderheid (85%) van alle kiezers vindt het (heel) belangrijk dat de overheid armoede onder kinderen tegengaat. Opvallend, omdat uit de doorrekening van het Hoofdlijnenakkoord blijkt dat de plannen van het kabinet Schoof niet kunnen voorkomen dat armoede onder kinderen verder oploopt.


3 juni – Dringende oproep scholen aan Kamer: stop schoolmaaltijden niet

In een brandbrief aan de Tweede Kamer dringen ruim 2100 scholen erop aan het Programma Schoolmaaltijden voort te zetten. Zij verzoeken de Kamerleden om de subsidies voor het verstrekken van maaltijden aan leerlingen, of boodschappenkaarten aan ouders, te verlengen. Als er niet alsnog geld wordt gereserveerd, dreigt het programma na december 2024 te moeten stoppen.

Het Programma Schoolmaaltijden wordt gezamenlijk uitgevoerd door het Nederlandse Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds in opdracht van de overheid. In het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord is geen geld vrijgemaakt om het programma na dit jaar door te laten lopen, terwijl armoede onder families met kinderen toeneemt. Scholen vrezen dat hun leerlingen dan weer met honger, zonder energie en ongeconcentreerd in de klas komen te zitten.

Media aandacht: De Speld, De Telegraaf, De Volkskrant, RTL Nieuws, Het Parool, AD, en NPO Radio 1

27 februari 2024 – Ruim 2.000 scholen geven leerlingen gratis maaltijd op school of thuis

Zo’n 300.000 leerlingen met een gevulde maag in de klas.

Bij 1 op de 3 Nederlandse scholen groeit een aanzienlijk deel van de leerlingen op in een gezin met een laag inkomen. Leerlingen op deze scholen hebben recht op een gratis maaltijd op school of thuis. Het gaat om 2700 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Bijna een jaar na de start maken 2000 scholen gebruik van het schoolmaaltijdenprogramma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis. De organisaties roepen de overige scholen op zich alsnog aan te melden.

Scholen komen in aanmerking voor het schoolmaaltijdenprogramma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Leerlingen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat de koelkast goed is gevuld, krijgen dan een maaltijd op school of het Rode Kruis biedt ondersteuning in de vorm van een boodschappenkaart. In 2024 is hiervoor 166 miljoen euro beschikbaar.


5 januari 2024 – Onderzoek Programma Schoolmaaltijden effecten positief, zorgen over continuïteit

Kinderen minder honger, meer energie en meer motivatie.

Het Ministerie van OCW heeft onderzoeksbureau KBA Nijmegen samen met de Wageningen University & Research (WUR ) opdracht gegeven om de ervaren effectiviteit en implementatie van het Programma Schoolmaaltijden te onderzoeken. Het onderzoek bevestigt het positieve effect van schoolmaaltijden op kinderen en laat zien dat dat het programma naar grote tevredenheid is van scholen, docenten en ouders. Juist omdat het programma zo succesvol is gebleken, maken scholen en ouders zich grote zorgen over de vraag of het programma ook na dit jaar voortgezet zal worden. Daarnaast geven sommige scholen die maaltijden op school organiseren aan dat het zou helpen als een klein stukje van het budget ook gebruikt zou mogen worden voor personeelskosten.

Het Programma Schoolmaaltijden is een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis. Het Jeugdeducatiefonds faciliteert scholen bij de organisatie van het eten op school en het Rode Kruis verzorgt boodschappenkaarten voor ouders. Inmiddels doen ca 1900 scholen mee, dat is ruim 1 op de 4 scholen. Zo’n 300.000 leerlingen krijgen een maaltijd op school of thuis via dit programma en hoeven niet met een lege broodtrommel naar school te komen.