Eten op school

Starten met het organiseren van eten op school 

Als uw school kiest voor de optie ‘Eten op school’, ontvangt u na toelating tot het Programma Schoolmaaltijden een mail van het Jeugdeducatiefonds. In deze mail staat alle informatie die u nodig heeft om te starten met het organiseren van eten en drinken op school. U vindt er onder andere uw inloggegevens voor het aanvraagsysteem waar u maandelijks budget aanvraagt, een handleiding en declaratieformulieren. Zie deze documenten hieronder:

Handige documenten

In de animatie hiernaast leggen we in een minuut uit hoe het organiseren van maaltijden op school in zijn werk gaat.

Schoolcontactpersonen

Het Jeugdeducatiefonds ondersteunt de deelnemende scholen met schoolcontactpersonen. Dit zijn vaste aanspreekpunten, die mee kunnen denken over het voedingsaanbod dat voor uw school het meest geschikt is. Nadat uw school tot het programma is toegelaten, belt uw persoonlijke schoolcontactpersoon van het Jeugdeducatiefonds u binnen een week op om u met de schoolmaaltijden op weg te helpen. In dit gesprek kunt u al uw vragen stellen.

Sherona, intern begeleider en leerkracht van een basisschool in Den Haag, vertelt in de video hiernaast hoe haar school het organiseren van eten heeft aangepakt.

Organisatie eten op School

Elke maand budget aanvragen en declareren

Uw school dient maandelijks een budgetaanvraag in. Daarin geeft u aan op welke manier u het eten aan de leerlingen gaat organiseren. U kunt elke maand rekenen op een budget van maximaal € 9 per leerling per week (inclusief btw). Dat is € 1,80 per dag. 

Na goedkeuring van uw budgetaanvraag kunt u aan de slag. Om op te starten met het organiseren van eten op school, mag u budget voor ‘eenmalige kosten’ aanvragen, bijvoorbeeld voor een koelkast, voorraadkast of keukenapparaten. 

Uw school kan de gemaakte kosten één keer per maand declareren. Deze declaratie wordt gecontroleerd door het Jeugdeducatiefonds. Er wordt uitbetaald als alle bonnen en facturen op de juiste manier zijn ingediend.

Organiseren op een manier die bij uw school past

Als school heeft u de vrijheid om zelf te beslissen welke manier van eten aanbieden het beste bij uw leerlingen en mogelijkheden past. U kunt bijvoorbeeld samenwerken met lokale of landelijke leveranciers die boterhammen, tussendoortjes of fruit bezorgen. U kunt vrijwilligers of ouder/verzorgers inzetten om te helpen bij de organisatie en uitvoering. Of u kunt pakketjes verzorgen, fruit neerzetten of een voorraadkast inrichten waar leerlingen eten uit kunnen pakken. U mag ook opties combineren.  

Bij ‘aan de slag’ vindt u duidelijke voorbeelden. Uw persoonlijke schoolcontactpersoon van het Jeugdeducatiefonds denkt graag met u mee.  

Aan de slag

Voor deelnemende scholen

Maakt uw school gebruik van de optie ‘Maaltijden op school’? In de handleiding (deze vindt u bovenaan deze pagina bij ‘Documenten’) en de bijbehorende video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe u budget aanvraagt en kosten declareert. Neem de handleiding goed door, dat helpt bij een goede organisatie van de maaltijden en snelle financiële afhandeling.

De vijf basisregels 

  1. Vraag elke maand opnieuw budget bij ons aan. Dat doet u voorafgaand aan de maand. Alleen wat u omschrijft in de budgetaanvraag kan achteraf gedeclareerd worden.
  2. Dien één aanvraag per maand in. Een tweede aanvraag wordt afgekeurd, behalve een aanvraag voor eenmalige kosten.
  3. Vraag altijd het maximale budget aan. Achteraf minder declareren mag altijd, maar meer niet. Hou daarbij rekening met het compenseren van eenmalige kosten.
  4. De kosten schiet uw school zelf voor. Dien meteen na afloop van de maand één declaratie in. Het Jeugdeducatiefonds betaalt alleen aan de school of scholenstichting.
  5. Zorg ervoor dat op de bonnen/facturen altijd een datum zichtbaar is, die overeenkomt met de periode waarvoor de aanvraag is ingediend. Daarnaast moet er een artikelspecificatie op de bon/factuur staan. Gebruik altijd de benodigde declaratieformulieren.

Contact

Heeft u een vraag?

Bekijk het overzicht van alle vragen en antwoorden op onze veel gestelde vragen pagina. Het Jeugdeducatiefonds ondersteunt scholen ook met schoolcontactpersonen. Dit zijn vaste aanspreekpunten die graag meedenken over het aanbod van eten dat het beste bij uw school past en u op weg kunnen helpen. 

Veelgestelde vragen