Inspiratie

Schoolmaaltijden organiseren

Als school mag u zelf bepalen op welke manier u de maaltijden op school organiseert. Kies een vorm die het beste uw school past. Dat kan een ontbijt, lunch of tussendoortje zijn, of een combinatie hiervan.

Door de schoolmaaltijd gezond in te vullen, zorg je ervoor dat uw leerlingen de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Onze schoolcontactpersonen denken graag mee bij het vinden van een organisatievorm die bij uw school past, zodat uw leerkrachten zo min mogelijk worden belast.

                                    Zo pakken deze scholen het aan

Mgr. Huibersschool (PO)

Deze basisschool in Haarlem werkt samen met een cateraar. In deze video ontdekt u hoe ze de organisatie hebben aangepakt en hoe ze voedselverspilling tegengaan.

Mariscollege Kijkduin (VO)

Deze middelbare school in Den Haag maakt gebruik van een leverancier en werkt samen met een hulpleerling. Zij vertellen hoe ze de organisatie aanpakken.

Nog meer tips:

Ontbijtbox

  • Een box in de klas of in de aula met ontbijtspullen zoals ontbijtkoek, crackers, rijstwafels, beleg en bekertjes yoghurt.

Warme lunch aanbieden

  • Schakel een leverancier in die een paar keer per week een warme maaltijd levert.
    • Tip: neem contact op met uw schoolcontactpersoon voor informatie over leveranciers in uw buurt.
  • Ook ouders/ verzorgers of vrijwilligers kunnen hierbij helpen.
  • Gebruik de al aanwezige middelen op uw school, bijvoorbeeld de kantine of keuken.

Tip: u kunt het eten samen met de leerlingen klaarmaken en koppelen aan een les over gezonde voeding.

Samenwerken met (lokale) ondernemers of supermarkten

  • Benader de groentewinkel of supermarkt. Zij kunnen meedenken om het inkopen en leveren van het eten en drinken zo makkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door bepaalde voorverpakte producten aan te bieden en mee te denken over handige leveringsmomenten.
  • De groothandel heeft vaak voorverpakte spullen die wat langer houdbaar zijn.
  • Er zijn buurtcentra en sociale werkplaatsen die ontbijt of lunch op maat verzorgen voor scholen.

Belegde broodjes tussen de middag

  • Ouders/ verzorgers of vrijwilligers kunnen hierbij helpen.
  • Schakel een leverancier in die een paar keer per week belegde broodjes levert.

Fruit, rauwkost en andere tussendoortjes

  • Fruit en rauwkost zoals komkommer, paprika en snoeptomaatjes uitdelen of een krat neerzetten bij de ingang van de school.
  • Tussendoortjes zoals mueslirepen, rijstwafels en ontbijtkoek.
    • Tip: kies voor de gezondere variant met minder suiker.

Benut het volledige schoolmaaltijdenbudget en bied meer aan dan alleen fruit en/of tussendoortjes.

Een koelkast/ weggeefkast

Gezonde schoolmaaltijden

Door de schoolmaaltijd gezond in te vullen, zorgt u ervoor dat uw leerlingen de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor handige materialen voor het samenstellen van een maaltijd:

  •  5 pijlers voor een gezonde broodmaaltijd op school: welke elementen bevat een gezonde maaltijd?
  • Een productenlijst met gezonde keuzes voor een broodmaaltijd.
  • Een voorbeeld weekmenu én boodschappenlijst voor een gezond buffet voor 1 week
  • Broodjesbouwer: gebruik deze ingrediënten voor lekker gezonde broodjes
  • Tips om rekening te houden met duurzaamheid en voedselveiligheid

Een gezonde levensstijl op school vanzelfsprekend maken? Ga dan aan de slag met de Gezonde School-aanpak, bekijk de website voor meer informatie.

                                    Zo pakken andere scholen het aan

De Globe (PO)

De Globe is een basisschool in Amsterdam. Deze video laat zien hoe zij de schoolmaaltijden organiseren. Ze maken gebruik van een boterhammenbar die gerund wordt door drie vrijwilligers.

De Zoeker (PO)

De Zoeker is een basisschool in Zaandijk. Deze video laat zien hoe zij de schoolmaaltijden organiseren. Ze maken gebruik van een boodschappenkast en onderzoeken hoe zij ook lunches kunnen aanbieden.

Verhalen

20 januari 2025

“Met een beetje inzet kun je echt een verschil maken”

De Prins Willem Alexanderschool in Den Haag heeft een creatieve invulling gegeven aan het schoolmaaltijdenbudget. Twee initiatieven springen eruit: de JEF-kast, een weggeefkast voor gezinnen, en het project ‘Volle Buikjes’, waarbij kinderen vijf keer per jaar een doos vol boodschappen mee naar huis krijgen.

19 december 2024

Samen aan de slag: feestelijk gevulde kerstdoos

Bij De Springplank in Zutphen, een basisschool voor speciaal onderwijs in een prachtig nieuwbouwgebouw, krijgt het extra Decemberbudget een creatieve invulling. Mattias van Os, sportdocent én coördinator schoolmaaltijden, vertelt hoe ze voor het tweede jaar op rij kerstpakketten meegeven aan leerlingen voor de start van de vakantie.

12 december 2024

Samen kerstpakketten inpakken met het schoolmaaltijdenbudget

Scholen die maaltijden aanbieden, krijgen in december een extra hoog budget. Dit biedt ruimte voor extra’s, zoals een kerstdiner of kerstpakketten. Bij VSO de Monoliet in Leeuwarden koos men voor het laatste. Coördinator Klaas Nieuwhof vertelt enthousiast: “We wilden iets doen dat niet alleen alle leerlingen ten goede komt, maar hen ook actief betrekt.” Het idee ontstond tijdens een brainstormsessie met de werkgroep waar Klaas en zijn collega’s die de schoolmaaltijden organiseren inzitten. “We bespraken hoe we deze decemberactie konden koppelen aan een interne stage,” vertelt Klaas. De Monoliet beschikt over een loods waarin een veilige werkomgeving kan worden gesimuleerd. “Dit biedt onze leerlingen een leerzame plek om praktische vaardigheden te ontwikkelen met als doel om uiteindelijk zelfstandig externe stages te kunnen lopen.”

14 november 2024

“Contact met leerlingen is heel belangrijk”

Donderdagochtend 7.30 uur: het vierkoppige team van het Mediacollege zet de ontbijtkraam voor de leerlingen klaar. De kraam is eigenhandig gemaakt door Ed, de conciërge. Elke ochtend staan ze hier samen het ontbijt voor te bereiden; de directeur, de zorgcoördinator, de roosterplanner en de conciërge.  

arrow_back
arrow_forward