Aan de slag

Als school mag u zelf bepalen op welke manier u de maaltijden op school organiseert. Kies een vorm die het beste uw school past. Dat kan een ontbijt, lunch of tussendoortje zijn, of een combinatie hiervan.

Door de schoolmaaltijd gezond in te vullen, zorg je ervoor dat uw leerlingen de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Onze schoolcontactpersonen denken graag mee bij het vinden van een organisatievorm die bij uw school past, zodat uw leerkrachten zo min mogelijk worden belast.

Gezonde schoolmaaltijden

Door de schoolmaaltijd gezond in te vullen, zorgt u ervoor dat uw leerlingen de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor handige materialen voor het samenstellen van een maaltijd voor het Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs. Op deze pagina’s vind je onder andere:

  • 5 pijlers voor een gezonde broodmaaltijd op school: welke elementen bevat een gezonde maaltijd?
  • Een productenlijst met gezonde keuzes voor een broodmaaltijd.
  • Een voorbeeld weekmenu én boodschappenlijst voor een gezond buffet voor 1 week
  • Broodjesbouwer: gebruik deze ingrediënten voor lekker gezonde broodjes
  • Tips om rekening te houden met duurzaamheid en voedselveiligheid

Een gezonde levensstijl op school vanzelfsprekend maken? Ga dan aan de slag met de Gezonde School-aanpak, bekijk de website voor meer informatie.

Organisatietips:

Slim organiseren van schoolmaaltijden

  • Begin klein, en bouw stapsgewijs uit. 
  • Neem jaarevenementen en bijbehorende eetmomenten op in de jaarplanning. 

Betrek het team en de leerlingen

  • Betrek collega’s en maak ze mede-eigenaar van het succes. Ga samen in gesprek en zorg voor draagvlak binnen het team voor de schoolmaaltijden. 
  • Stel een vaste coördinator of werkgroep aan; geef taakuren aan leerkrachten waar mogelijk. 
  • Betrek de leerlingenraad bij de organisatie en de invulling van de eetmomenten. 
  • Laat leerlingen meehelpen bij klaarzetten en uitdelen. 

Samenwerken met (lokale) ondernemers of supermarkten

  • Benader de groentewinkel of supermarkt. Zij kunnen meedenken om het inkopen en leveren van het eten en drinken zo makkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door bepaalde voorverpakte producten aan te bieden en mee te denken over handige leveringsmomenten.  Zorg voor een verzamelfactuur, zodat je maandelijks één factuur ontvangt voor alle boodschappen van die maand.
  • De groothandel heeft vaak voorverpakte spullen die wat langer houdbaar zijn. Bestel deze producten en bewaar ze op school. Zet eenmalige kosten in als je materialen nodig hebt om dit goed te organiseren, zoals vershoudbakken.
  • Er zijn buurtcentra en sociale werkplaatsen die ontbijt of lunch op maat verzorgen voor scholen.
  • Maak prijsafspraken met leveranciers op basis van jullie budget.

Ouders en buurt als partners

  • Wissel kennis en ervaringen uit met scholen uit je buurt die vallen onder dezelfde stichting of bestuur.  

Praktische invulling van eetmomenten 

  • Combineer ontbijt en lunch: ’s ochtends smeren voor lunch later op de dag. 
  • Plan een vast inloopmoment; buffetvorm, marktkraampjes of een centraal uitgiftepunt. 
  • Organiseer alle eetmomenten in één doorlopende structuur: ontbijten vóór schooltijd, en lunch als lesactiviteit. 
  • Maak het jezelf makkelijk door vaste eetmomenten te kiezen, bijvoorbeeld elke vrijdag dezelfde lunch (zoals tosti-vrijdag). 
  • Gebruik hulpmiddelen zoals weekmenu’s, en introduceer bijvoorbeeld een red-de-restjes dag. Zo kun je van overgebleven fruit en yoghurt smoothies maken.  

Schoolmaaltijden koppelen met het onderwijs

  • Verwerk eetmomenten in lesactiviteiten of themaweken.
  • Plan een eetmoment in voor toetsen of tijdens studielessen.
  • Maak samen met leerlingen een bestellijst tijdens mentoruur.

Concrete voorbeelden:

Ontbijtbox

  • Een box in de klas of in de aula met ontbijtspullen zoals volkorenbrood, crackers, rijstwafels, beleg en bekertjes yoghurt.

Bied warme lunch aan

  • Schakel een leverancier in die een paar keer per week een warme maaltijd levert.
    • Tip: neem eens contact op met collega-scholen voor informatie over leveranciers in uw buurt.
  • Ook ouders/ verzorgers of vrijwilligers kunnen hierbij helpen.
  • Gebruik de al aanwezige middelen op uw school, bijvoorbeeld de kantine of keuken.

Een koelkast/ weggeefkast

Belegde broodjes tussen de middag

  • Ouders/ verzorgers of vrijwilligers kunnen hierbij helpen. Dit kan ook met een vrijwilligersvergoeding (declarabel). Zie de handleiding voor de voorwaarden.
  • Schakel een leverancier in die een paar keer per week belegde broodjes levert.

Fruit, rauwkost en andere tussendoortjes

  • Fruit en rauwkost zoals komkommer, paprika en snoeptomaatjes uitdelen of een krat neerzetten bij de ingang van de school.
  • Tussendoortjes zoals mueslirepen, rijstwafels en ontbijtkoek.
    • Tip: kies voor de gezondere variant met minder suiker.
  • Kies fruit dat je niet hoeft te schillen.
  • Laat een bordje met snackgroenten langsgaan tijdens de les of voorzie elke klas van een snackbox met snackgroenten en/of fruit.

Benut het volledige schoolmaaltijdenbudget en bied meer aan dan alleen fruit en/of tussendoortjes.

Verhalen

11 juli 2025

“Betrek leerlingen bij het proces”

Voor het derde jaar op rij deelt het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht zomerpakketten uit. In totaal zijn het er dit keer ruim 400, waarvan 125 bestemd zijn voor de leerlingen van de ISK-2 locatie. Richard Mol, conciërge op deze locatie, vertelt er bevlogen over.

07 juli 2025

Zomerpakketten vol zorg en plezier bij Praktijkschool Forta

“Gewoon doen”, zegt mentor Jacobine Groenendaal vastberaden wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor andere scholen. Samen met collega Danique Wezepoel organiseerde zij dit jaar de zomerpakkettenactie op Praktijkschool Forta, een project dat niet alleen praktisch, maar ook hartverwarmend is.

01 juli 2025

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

30 juni 2025

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

15 mei 2025

Samen bouwen aan vaste eetmomenten op school

Op basisschool De Oleander in Stadskanaal is voeding steeds zichtbaarder verweven in het dagelijks schoolleven. Sinds de aansluiting bij het Programma Schoolmaaltijden in december 2024 zet het team het beschikbare budget in om te werken aan een schoolcultuur waarin samen eten vanzelfsprekend is. De aanpak laat zien dat je klein kunt beginnen en langzaam kunt toewerken naar structurele eetmomenten.

arrow_back
arrow_forward