De leerlingen werden direct bij de organisatie betrokken. Jacobine is naast mentor van de vierdejaars economie klas ook docent keuze werktijd winkel. “Ik begon in de klas met de vraag: wat zou je in een pakket willen hebben?”, vertelt Jacobine. De leerlingen kwamen met waardevolle suggesties zoals olijfolie en halal-producten, items die thuis vaak als duur worden ervaren. Danique, praktijkinstructeur, vult aan: “We wilden gezonde pakketten samenstellen waarmee je écht maaltijden kon maken. En het liefst producten die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken.”
Van idee tot goed gevulde tas
De school koos bewust voor een samenwerking met de lokale supermarkt, waar hun leerlingen ook stage lopen. “We zijn gewoon brutaal gaan vragen wat ze voor ons konden betekenen”, vertelt Danique lachend. De supermarkt deed in elke tas wat extra’s bovenop het beschikbare budget: gratis limonade en koekjes. Zo werd het pakket niet alleen voedzaam, maar ook feestelijk. Toch ging het logistieke proces niet zonder uitdagingen. “We huurden een busje, maar moesten alsnog twee keer rijden en de karretjes lopend terugbrengen”, lacht Jacobine. “Dan denk je achteraf: het was een hoop werk, maar ook ontzettend leuk.”
Leerzaam en betekenisvol
Het inpakken zelf gebeurde onder begeleiding van leerlingen die volgend jaar het vak winkel gaan volgen. “We hadden een looproute in het lokaal en werkten met ‘werkeilanden’. Heel strak georganiseerd”, aldus Jacobine. In totaal werden 125 tassen gevuld. Ook het ophalen van de pakketten gebeurde zorgvuldig. Ouders konden zich van tevoren aanmelden voor een zomerpakket. Op deze manier heeft de school heel gericht in kunnen kopen. “We willen dat mensen het waarderen en niet zomaar weggooien. Het is iets bijzonders,” zegt Jacobine. Wie het pakket vergat op te halen kreeg een herinnering.
Oprechte dankbaarheid
De reacties op de tassen waren hartverwarmend. “Ik heb ouders gezien met tranen in de ogen”, vertelt Danique. Sommige ouders waren heel blij met twee of meer kinderen op school, want dat betekende meer pakketten. “Een collega die Arabisch spreekt ving zelfs persoonlijke bedankjes op van ouders die zich normaal moeilijk kunnen uiten.”
Een mooi voorbeeld voor andere scholen
Zowel Jacobine als Danique zijn het erover eens: dit project verdient een vervolg. “Wat ons betreft doen we dit met de feestdagen gewoon weer”, zegt Jacobine enthousiast. Wel zouden ze volgend jaar het logistieke proces efficiënter willen inrichten.
En hun tip voor andere scholen? “Trommel een paar enthousiaste collega’s en leerlingen op en begin gewoon. Je kunt het zo groot maken als je zelf wilt.”