Zomerpakketten vol zorg en plezier bij Praktijkschool Forta

“Gewoon doen”, zegt mentor Jacobine Groenendaal vastberaden wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor andere scholen. Samen met collega Danique Wezepoel organiseerde zij dit jaar de zomerpakkettenactie op Praktijkschool Forta, een project dat niet alleen praktisch, maar ook hartverwarmend is.

De leerlingen werden direct bij de organisatie betrokken. Jacobine is naast mentor van de vierdejaars economie klas ook docent keuze werktijd winkel. “Ik begon in de klas met de vraag: wat zou je in een pakket willen hebben?”, vertelt Jacobine. De leerlingen kwamen met waardevolle suggesties zoals olijfolie en halal-producten, items die thuis vaak als duur worden ervaren. Danique, praktijkinstructeur, vult aan: “We wilden gezonde pakketten samenstellen waarmee je écht maaltijden kon maken. En het liefst producten die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken.”

Van idee tot goed gevulde tas
De school koos bewust voor een samenwerking met de lokale supermarkt, waar hun leerlingen ook stage lopen. “We zijn gewoon brutaal gaan vragen wat ze voor ons konden betekenen”, vertelt Danique lachend. De supermarkt deed in elke tas wat extra’s bovenop het beschikbare budget: gratis limonade en koekjes. Zo werd het pakket niet alleen voedzaam, maar ook feestelijk. Toch ging het logistieke proces niet zonder uitdagingen. “We huurden een busje, maar moesten alsnog twee keer rijden en de karretjes lopend terugbrengen”, lacht Jacobine. “Dan denk je achteraf: het was een hoop werk, maar ook ontzettend leuk.”

Leerzaam en betekenisvol
Het inpakken zelf gebeurde onder begeleiding van leerlingen die volgend jaar het vak winkel gaan volgen. “We hadden een looproute in het lokaal en werkten met ‘werkeilanden’. Heel strak georganiseerd”, aldus Jacobine. In totaal werden 125 tassen gevuld. Ook het ophalen van de pakketten gebeurde zorgvuldig. Ouders konden zich van tevoren aanmelden voor een zomerpakket. Op deze manier heeft de school heel gericht in kunnen kopen. “We willen dat mensen het waarderen en niet zomaar weggooien. Het is iets bijzonders,” zegt Jacobine. Wie het pakket vergat op te halen kreeg een herinnering.

Oprechte dankbaarheid
De reacties op de tassen waren hartverwarmend. “Ik heb ouders gezien met tranen in de ogen”,  vertelt Danique. Sommige ouders waren heel blij met twee of meer kinderen op school, want dat betekende meer pakketten. “Een collega die Arabisch spreekt ving zelfs persoonlijke bedankjes op van ouders die zich normaal moeilijk kunnen uiten.”

Een mooi voorbeeld voor andere scholen
Zowel Jacobine als Danique zijn het erover eens: dit project verdient een vervolg. “Wat ons betreft doen we dit met de feestdagen gewoon weer”, zegt Jacobine enthousiast. Wel zouden ze volgend jaar het logistieke proces efficiënter willen inrichten.

En hun tip voor andere scholen? “Trommel een paar enthousiaste collega’s en leerlingen op en begin gewoon. Je kunt het zo groot maken als je zelf wilt.”

Bekijk het laatste nieuws

01 juli 2025

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

30 juni 2025

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

15 mei 2025

Samen bouwen aan vaste eetmomenten op school

Op basisschool De Oleander in Stadskanaal is voeding steeds zichtbaarder verweven in het dagelijks schoolleven. Sinds de aansluiting bij het Programma Schoolmaaltijden in december 2024 zet het team het beschikbare budget in om te werken aan een schoolcultuur waarin samen eten vanzelfsprekend is. De aanpak laat zien dat je klein kunt beginnen en langzaam kunt toewerken naar structurele eetmomenten.

17 april 2025

“Er kan zoveel meer dan alleen fruit uitdelen”

Op praktijkschool De Faam in Zaandam wordt het schoolmaaltijdenbudget breed ingezet, zodat zoveel mogelijk leerlingen ervan kunnen profiteren. Van een dagelijks broodjesbuffet in de pauzes en fruit in de kantine, tot boodschappentassen met producten voor thuis en traktaties bij feestdagen: het aanbod is veelzijdig en doordacht.

De schoolkeuken
19 maart 2025

Een broodje smeren om de dag goed te beginnen

Op het SKILLS vmbo in Heemskerk begint de schooldag voor veel leerlingen met een boterham uit de schoolkeuken. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bij binnenkomst van de school, kunnen leerlingen dagelijks tussen 07.30 en 10.30 uur terecht om een broodje te smeren. Het initiatief is een laagdrempelige manier om ervoor te zorgen dat iedereen met een gevulde maag de lesdag ingaat.

arrow_back
arrow_forward