Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

Dit jaar werden er maar liefst 138 zomerpakketten samengesteld, en dat ging niet zomaar: het was een schoolbreed project waarbij leerlingen actief betrokken waren. “De docent economie zei: ik wil het dit jaar wel doen,” legt Anneke uit. Samen met haar leerlingen maakte ze een boodschappenlijst die binnen het budget paste. Wat erin zat? “Van alles om bijvoorbeeld een goede pastamaaltijd te maken, wat drinken, chips en koekjes, gezond, maar ook lekker.”

Van supermarkt tot leslokaal: praktijkonderwijs in de praktijk
De producten kwamen grotendeels via de lokale supermarkt, die meedacht én meehielp. “Ze doen meer in die tassen dan eigenlijk past binnen het budget. Dat is ook fijn,” aldus Anneke. Het project is dus niet alleen behulpzaam voor de gezinnen, maar ook leerzaam voor de leerlingen. Het samenstellen van de pakketten was meteen een les in budgetteren, plannen en samenwerken. “Ze tellen op wat alles kost en we hebben hier zelfs een pinapparaat waarmee ze oefenen in het winkeltje.” Zelfs over duurzaamheid werd nagedacht: dit jaar moesten leerlingen zoveel als mogelijk hun eigen tas meenemen.  Zo waren er een heleboel verschillende tassen en werd het tekort aangevuld door de supermarkt.

Blije gezichten, dankbare reacties
Hoewel niet iedereen altijd “dankjewel” zegt, merkt Anneke dat de pakketten gewaardeerd worden. “Ik krijg ook altijd wel ouders die zeggen: ‘Wat doen jullie toch veel voor ons.’” Voor gezinnen met meerdere kinderen betekent dat ook meerdere pakketten. “We hebben een gezin met drie kinderen hier op school, die treffen het.”

En als er pakketten overblijven? “Dan geven we die aan een collega-school waar we weten dat er kinderen zijn die het thuis moeilijk hebben.” Geen pakket blijft ongebruikt.

Zomerpret en leerplezier
Naast de zomerpakketten ontvingen leerlingen uit de onderbouw ook een doeboek, gesponsord vanuit een ander budget. “Voor in de vakantie, gewoon iets leuks om te doen,” aldus Anneke. En tijdens de presentatieweek, waarmee het schooljaar wordt afgesloten, zorgen leerlingen zelf voor feestelijke hapjes zoals tosti’s en broodjes knakworst. “Dat doen ze om de beurt en superleuk is dat. En dat allemaal dankzij het schoolmaaltijden budget”.

Bekijk het laatste nieuws

11 juli 2025

“Betrek leerlingen bij het proces”

Voor het derde jaar op rij deelt het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht zomerpakketten uit. In totaal zijn het er dit keer ruim 400, waarvan 125 bestemd zijn voor de leerlingen van de ISK-2 locatie. Richard Mol, conciërge op deze locatie, vertelt er bevlogen over.

07 juli 2025

Zomerpakketten vol zorg en plezier bij Praktijkschool Forta

“Gewoon doen”, zegt mentor Jacobine Groenendaal vastberaden wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor andere scholen. Samen met collega Danique Wezepoel organiseerde zij dit jaar de zomerpakkettenactie op Praktijkschool Forta, een project dat niet alleen praktisch, maar ook hartverwarmend is.

01 juli 2025

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

15 mei 2025

Samen bouwen aan vaste eetmomenten op school

Op basisschool De Oleander in Stadskanaal is voeding steeds zichtbaarder verweven in het dagelijks schoolleven. Sinds de aansluiting bij het Programma Schoolmaaltijden in december 2024 zet het team het beschikbare budget in om te werken aan een schoolcultuur waarin samen eten vanzelfsprekend is. De aanpak laat zien dat je klein kunt beginnen en langzaam kunt toewerken naar structurele eetmomenten.

17 april 2025

“Er kan zoveel meer dan alleen fruit uitdelen”

Op praktijkschool De Faam in Zaandam wordt het schoolmaaltijdenbudget breed ingezet, zodat zoveel mogelijk leerlingen ervan kunnen profiteren. Van een dagelijks broodjesbuffet in de pauzes en fruit in de kantine, tot boodschappentassen met producten voor thuis en traktaties bij feestdagen: het aanbod is veelzijdig en doordacht.

arrow_back
arrow_forward