Gezondere kantine bij De Internationale Vos

Sinds augustus 2023 neemt De Internationale Vos deel aan het Programma Schoolmaaltijden. Dankzij deze steun heeft de school haar kantineaanbod verbeterd, zodat leerlingen niet alleen een maaltijd krijgen, maar ook bewuster leren kiezen voor gezonde voeding. Die inzet is nu beloond met de Gouden Schoolkantine Schaal 2024-2025.

Wim van Eijk, NT2-docent en coördinator maaltijdvoorziening bij De Internationale Vos, vertelt: “Onze lunchvoorziening was voorheen beperkt, maar dankzij het Programma Schoolmaaltijden hebben we daar verandering in kunnen brengen. Sindsdien maken de leerlingen steeds meer gebruik van de lunch. Inmiddels bestaat minstens 80 procent van het aanbod uit gezonde broodjes, salades en andere producten. Water is altijd beschikbaar, en de leerlingen worden actief betrokken bij het bereiden en presenteren van de maaltijden. Naast het aanbieden van eten aan leerlingen die dit nodig hebben, vinden we het belangrijk om hen bewust te maken van gezonde voeding. Als je kinderen over gezonde voeding leert, hebben zij daar hun leven lang profijt van.”

Enno Pranger, teamleider van de Internationale Vos, voegt toe: “De leerlingen vinden het leuk om mee te helpen in de kantine en willen actief betrokken zijn. We kijken zelfs naar mogelijkheden om hier een Professionele Leerwerkplaats van te maken.” 

 Samenwerking met diëtisten
“De overgang naar een gezondere kantine hebben we stap voor stap aangepakt, met grote steun van diëtisten in opleiding van de Haagse Hogeschool, die nog steeds betrokken zijn. We krijgen veel positieve reacties op het eten, dat volledig is afgestemd op onze doelgroep: jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die Nederlands als nieuwe taal leren. De diëtisten stellen menu’s op met ingrediënten die passen bij de diverse achtergronden van onze leerlingen, zoals couscous. We volgen de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum als basis en werken tegelijkertijd aan een maatwerktraject dat aansluit bij hun behoeften.” 

Diëtisten Kaoutar Saddiki en Angelique Pothof lichtten tijdens het bezoek van het Voedingscentrum overtuigend hun keuzes voor het menu toe. Dit gaf de doorslag voor de Gouden Schoolkantine Schaal. Tamara Coppenhagen, projectleider Eetomgevingen bij het Voedingscentrum, is onder de indruk: “Wat geweldig om te zien dat de Internationale Vos het schoolmaaltijdenbudget heeft ingezet voor een gezond en duurzaam aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.” 

Meer informatie
Wil je sparren over het aanbod op jouw school? Neem dan contact op met jouw schoolcontactpersoon. Benieuwd naar de tips van het Voedingscentrum? Kijk op de Gezonde Schoolkantine

Bekijk het laatste nieuws

11 juli 2025

“Betrek leerlingen bij het proces”

Voor het derde jaar op rij deelt het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht zomerpakketten uit. In totaal zijn het er dit keer ruim 400, waarvan 125 bestemd zijn voor de leerlingen van de ISK-2 locatie. Richard Mol, conciërge op deze locatie, vertelt er bevlogen over.

07 juli 2025

Zomerpakketten vol zorg en plezier bij Praktijkschool Forta

“Gewoon doen”, zegt mentor Jacobine Groenendaal vastberaden wanneer haar gevraagd wordt naar tips voor andere scholen. Samen met collega Danique Wezepoel organiseerde zij dit jaar de zomerpakkettenactie op Praktijkschool Forta, een project dat niet alleen praktisch, maar ook hartverwarmend is.

01 juli 2025

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

30 juni 2025

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

22 mei 2025

Kijk terug: online bijeenkomst ‘Welk eten en drinken geef je mee naar school?

Op woensdag 21 mei vond de online bijeenkomst van het Voedingscentrum plaats. Tijdens deze bijeenkomst vertelden Marthe, Sandra en Louise meer over vragen als: Welk eten en drinken zorgt ervoor dat je kind goed kan leren en groeien? En hoe houd je het voor jezelf makkelijk en betaalbaar?

arrow_back
arrow_forward