Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in het onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds.

Het Jeugdeducatiefonds heeft in april 2025 een onderzoek gedaan onder scholen die eten op school organiseren via het Programma Schoolmaaltijden van het Nederlandse Rode Kruis, het Jeugdeducatiefonds en de Rijksoverheid. In dit vervolg op een onderzoek uit eind 2023 hebben we scholen gevraagd hoe ze de uitvoerbaarheid van het eten op school ervaren, hoe zij het invullen, welke effecten zij zien, en hoe zij de begeleiding vanuit het Jeugdeducatiefonds beoordelen.

Positieve effecten toegenomen
“We zien dat de positieve effecten bij zowel leerlingen als ouders/verzorgers zijn toegenomen”, vertelt programmamanager Schoolmaaltijden Marieke van Rooij. “Zo merkt bijna 90% van de scholen dat leerlingen minder honger hebben in de klas, tegen 84% in 2023. Ook ervaart nu bijna 50% van de scholen minder stress rondom voedselzekerheid bij ouders, ten opzichte van 15% in 2023. Dit laat zien hoe goed het eten op school werkt.”

Minder honger, meer energie en een betere sfeer op school
Doordat leerlingen met een volle maag in de klas zitten, hebben ze meer energie, kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze gemotiveerder. Ook de sfeer in de klas en op school is verbeterd.
Daarnaast is bij 70% van de scholen de kennis over gezond eten toegenomen. Van Rooij: “Scholen zien dat leerlingen nieuwe dingen durven te proeven en elkaar enthousiasmeren. Dit alles maakt gezond eten een vanzelfsprekender onderdeel van de (school)dag.”

Keuzevrijheid belangrijk
Scholen mogen zelf weten hoe ze het eten op school invullen. Ruim 40% van de scholen biedt ontbijt aan, 65% verzorgt lunch en 80% biedt gezonde tussendoortjes zoals groente of fruit. Ook bieden veel scholen een combinatie van eetmomenten aan. Daarnaast beschikt ruim 20% van de scholen over een weggeefkast met (houdbaar) eten en drinken. Ook kunnen scholen zelf bepalen of ze met of zonder ouders, leveranciers of vrijwilligers werken. Die keuzevrijheid waarderen scholen enorm.

“Ik vind het zo fijn voor de kinderen. Ze hebben geen honger meer en kunnen lekker en gevarieerd eten. Eten verbindt en brengt samen. Love it!!”

Meer ouderbetrokkenheid
Door het eten op school is de betrokkenheid van ouders bij de schoolcarrière van hun kinderen toegenomen. Andersom zegt bijna 40% van de scholen dat ouders nu makkelijker geholpen kunnen worden met hun vragen. “Je ziet dat waar ouders vaak weinig vertrouwen hebben in instanties, het scholen wél lukt vertrouwen op te bouwen en te helpen bij de thuissituatie”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds.

Wil je meer weten?
👉 Lees het hele rapport hier. Of bekijk de factsheet met de belangrijkste onderzoeksresultaten.
👉 Ga naar het persbericht.

Bekijk het laatste nieuws

30 juni 2025

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

27 juni 2025

“Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!”

Basisschool De Alm in Tilburg doet sinds de start mee aan het Programma Schoolmaaltijden. Inmiddels draait het eten op school als een geoliede machine. Het resultaat? Meer rust, betere gezondheid en vooral: vertrouwen. We spraken met brugfunctionaris Debby van der Horst – de Beer en directeur Karlijn Dankers over hun aanpak.

15 mei 2025

Samen bouwen aan vaste eetmomenten op school

Op basisschool De Oleander in Stadskanaal is voeding steeds zichtbaarder verweven in het dagelijks schoolleven. Sinds de aansluiting bij het Programma Schoolmaaltijden in december 2024 zet het team het beschikbare budget in om te werken aan een schoolcultuur waarin samen eten vanzelfsprekend is. De aanpak laat zien dat je klein kunt beginnen en langzaam kunt toewerken naar structurele eetmomenten.

17 april 2025

“Er kan zoveel meer dan alleen fruit uitdelen”

Op praktijkschool De Faam in Zaandam wordt het schoolmaaltijdenbudget breed ingezet, zodat zoveel mogelijk leerlingen ervan kunnen profiteren. Van een dagelijks broodjesbuffet in de pauzes en fruit in de kantine, tot boodschappentassen met producten voor thuis en traktaties bij feestdagen: het aanbod is veelzijdig en doordacht.

De schoolkeuken
19 maart 2025

Een broodje smeren om de dag goed te beginnen

Op het SKILLS vmbo in Heemskerk begint de schooldag voor veel leerlingen met een boterham uit de schoolkeuken. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bij binnenkomst van de school, kunnen leerlingen dagelijks tussen 07.30 en 10.30 uur terecht om een broodje te smeren. Het initiatief is een laagdrempelige manier om ervoor te zorgen dat iedereen met een gevulde maag de lesdag ingaat.

20 januari 2025

“Met een beetje inzet kun je echt een verschil maken”

De Prins Willem Alexanderschool in Den Haag heeft een creatieve invulling gegeven aan het schoolmaaltijdenbudget. Twee initiatieven springen eruit: de JEF-kast, een weggeefkast voor gezinnen, en het project ‘Volle Buikjes’, waarbij kinderen vijf keer per jaar een doos vol boodschappen mee naar huis krijgen.

arrow_back
arrow_forward