“Contact met leerlingen is heel belangrijk”

Donderdagochtend 7.30 uur: het vierkoppige team van het Mediacollege zet de ontbijtkraam voor de leerlingen klaar. De kraam is eigenhandig gemaakt door Ed, de conciërge. Elke ochtend staan ze hier samen het ontbijt voor te bereiden; de directeur, de zorgcoördinator, de roosterplanner en de conciërge.  

Dat vinden ze op het Mediacollege de normaalste zaak van de wereld. Het levert ze een laagdrempelige check- in bij de start van de dag op en dat is voor deze leerlingen heel belangrijk.

Eline is zorgcoördinator op deze school. Ze staat net als Taco, de directeur, elke ochtend bij de ontbijtkraam om leerlingen welkom te heten. Als ze zelf niks pakken vraagt ze of ze misschien wat willen eten. Van de 320 leerlingen op deze school groeien er 150 in armoede op en dat is veel. De zorgcoördinator informeert of ze lekker hebben geslapen en een goede reis hebben gehad. Of ze wenst ze succes bij een examen en kijkt even mee naar cijfers die net binnengekomen zijn. Een praatje maken tijdens het eten van een tosti en het drinken van een sapje is heel waardevol.

Succes van de ontbijtkraam

Ook docenten lopen langs en sommige van hen eten een broodje mee. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. En dat is nu precies het succes van de ontbijtkraam legt Taco uit: “Wat je nodig hebt is de overtuiging dat dit schoolontbijt en het contact met de leerlingen belangrijk is. Voor ons hoort dit bij het pedagogische stuk van ons onderwijs. De leerlingen vertrouwen ons en weten ons te vinden als er iets speelt waar ze hulp bij nodig hebben.”

Minder incidenten dankzij gevulde maag

Zo zijn er op het Mediacollege minder incidenten sinds de leerlingen met een gevulde maag in de klas zitten. We signaleren eerder dan voorheen waar de knelpunten zijn. Ook draagt het samen eten van een broodje bij aan de saamhorigheid, vertelt Eline. Voor zowel de leerlingen als de docenten is er een belang om het schoolontbijt voort te zetten.

Inkopen doen

Volgens Taco is er geen enkele reden om niet aan Programma Schoolmaaltijden mee te doen als jouw school daarvoor in aanmerking komt. “Regel een kraam of een tafel, kies een centrale plek en doe de inkopen zelf. Wij kiezen voor tosti’s, fruit en verse jus, maar er staan ook pakjes sap en snelle snacks klaar. Ik zet ook nog een muziekje op, een heerlijke start van mijn werkdag. Het is echt niet ingewikkeld! Het levert je als school zoveel extra’s op in het contact met de leerlingen en het vroegtijdig signaleren van problemen.”

Benieuwd hoe andere scholen het doen? Kijk hier voor meer inspiratie en of jouw school in aanmerking komt.

Bekijk het laatste nieuws

De schoolkeuken
19 maart 2025

Een broodje smeren om de dag goed te beginnen

Op het SKILLS vmbo in Heemskerk begint de schooldag voor veel leerlingen met een boterham uit de schoolkeuken. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bij binnenkomst van de school, kunnen leerlingen dagelijks tussen 07.30 en 10.30 uur terecht om een broodje te smeren. Het initiatief is een laagdrempelige manier om ervoor te zorgen dat iedereen met een gevulde maag de lesdag ingaat.

20 januari 2025

“Met een beetje inzet kun je echt een verschil maken”

De Prins Willem Alexanderschool in Den Haag heeft een creatieve invulling gegeven aan het schoolmaaltijdenbudget. Twee initiatieven springen eruit: de JEF-kast, een weggeefkast voor gezinnen, en het project ‘Volle Buikjes’, waarbij kinderen vijf keer per jaar een doos vol boodschappen mee naar huis krijgen.

19 december 2024

Samen aan de slag: feestelijk gevulde kerstdoos

Bij De Springplank in Zutphen, een basisschool voor speciaal onderwijs in een prachtig nieuwbouwgebouw, krijgt het extra Decemberbudget een creatieve invulling. Mattias van Os, sportdocent én coördinator schoolmaaltijden, vertelt hoe ze voor het tweede jaar op rij kerstpakketten meegeven aan leerlingen voor de start van de vakantie.

12 december 2024

Samen kerstpakketten inpakken met het schoolmaaltijdenbudget

Scholen die maaltijden aanbieden, krijgen in december een extra hoog budget. Dit biedt ruimte voor extra's, zoals een kerstdiner of kerstpakketten. Bij VSO de Monoliet in Leeuwarden koos men voor het laatste. Coördinator Klaas Nieuwhof vertelt enthousiast: “We wilden iets doen dat niet alleen alle leerlingen ten goede komt, maar hen ook actief betrekt.” Het idee ontstond tijdens een brainstormsessie met de werkgroep waar Klaas en zijn collega’s die de schoolmaaltijden organiseren inzitten. “We bespraken hoe we deze decemberactie konden koppelen aan een interne stage,” vertelt Klaas. De Monoliet beschikt over een loods waarin een veilige werkomgeving kan worden gesimuleerd. "Dit biedt onze leerlingen een leerzame plek om praktische vaardigheden te ontwikkelen met als doel om uiteindelijk zelfstandig externe stages te kunnen lopen."

03 oktober 2024

Leerlingen bedanken Kamerleden voor doorgaan schoolmaaltijden

Belle de Jong, leerling van het Pleysiercollege Den Haag, heeft namens 350.000 medeleerlingen een groot ‘bedankbord’ overhandigd aan Tweede Kamerleden. Mede dankzij hun inzet blijft het Programma Schoolmaaltijden namelijk bestaan.  

17 september 2024

Schoolmaaltijden blijven

Nu de Miljoenennota op Prinsjesdag is gepresenteerd weten we het zeker: de schoolmaaltijden gaan door! In de begroting is structureel 135 miljoen euro opgenomen voor schoolmaaltijden. “Dit is supergoed nieuws voor die 350.000 kinderen voor wie schoolmaaltijden het verschil maken tussen wel of niet met honger in de klas zitten”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds dat het Programma Schoolmaaltijden samen met het Nederlandse Rode Kruis uitvoert. “Schoolmaaltijden dragen bij aan het vergroten van kansengelijkheid, het verminderen van (kinder)armoede en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder kinderen. Gelukkig ziet de politiek dit ook in.”

arrow_back
arrow_forward