Gezondere kantine bij De Internationale Vos

Sinds augustus 2023 neemt De Internationale Vos deel aan het Programma Schoolmaaltijden. Dankzij deze steun heeft de school haar kantineaanbod verbeterd, zodat leerlingen niet alleen een maaltijd krijgen, maar ook bewuster leren kiezen voor gezonde voeding. Die inzet is nu beloond met de Gouden Schoolkantine Schaal 2024-2025.

Wim van Eijk, NT2-docent en coördinator maaltijdvoorziening bij De Internationale Vos, vertelt: “Onze lunchvoorziening was voorheen beperkt, maar dankzij het Programma Schoolmaaltijden hebben we daar verandering in kunnen brengen. Sindsdien maken de leerlingen steeds meer gebruik van de lunch. Inmiddels bestaat minstens 80 procent van het aanbod uit gezonde broodjes, salades en andere producten. Water is altijd beschikbaar, en de leerlingen worden actief betrokken bij het bereiden en presenteren van de maaltijden. Naast het aanbieden van eten aan leerlingen die dit nodig hebben, vinden we het belangrijk om hen bewust te maken van gezonde voeding. Als je kinderen over gezonde voeding leert, hebben zij daar hun leven lang profijt van.”

Enno Pranger, teamleider van de Internationale Vos, voegt toe: “De leerlingen vinden het leuk om mee te helpen in de kantine en willen actief betrokken zijn. We kijken zelfs naar mogelijkheden om hier een Professionele Leerwerkplaats van te maken.” 

 Samenwerking met diëtisten
“De overgang naar een gezondere kantine hebben we stap voor stap aangepakt, met grote steun van diëtisten in opleiding van de Haagse Hogeschool, die nog steeds betrokken zijn. We krijgen veel positieve reacties op het eten, dat volledig is afgestemd op onze doelgroep: jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die Nederlands als nieuwe taal leren. De diëtisten stellen menu’s op met ingrediënten die passen bij de diverse achtergronden van onze leerlingen, zoals couscous. We volgen de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum als basis en werken tegelijkertijd aan een maatwerktraject dat aansluit bij hun behoeften.” 

Diëtisten Kaoutar Saddiki en Angelique Pothof lichtten tijdens het bezoek van het Voedingscentrum overtuigend hun keuzes voor het menu toe. Dit gaf de doorslag voor de Gouden Schoolkantine Schaal. Tamara Coppenhagen, projectleider Eetomgevingen bij het Voedingscentrum, is onder de indruk: “Wat geweldig om te zien dat de Internationale Vos het schoolmaaltijdenbudget heeft ingezet voor een gezond en duurzaam aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.” 

Meer informatie
Wil je sparren over het aanbod op jouw school? Neem dan contact op met jouw schoolcontactpersoon. Benieuwd naar de tips van het Voedingscentrum? Kijk op de Gezonde Schoolkantine

Bekijk het laatste nieuws

18 december 2025

Opinieartikel: ‘Niet mee bemoeien, de school weet wat werkt’

We verwachten veel van onze scholen en leerkrachten. Te midden van nijpende tekorten en complexe gezinssituaties, stomen ze onze kinderen klaar voor het volwassen leven. Vertrouwen en waardering zouden dus op hun plaats zijn. In plaats daarvan krijgen scholen vaak te maken met betutteling. Dat ondermijnt hun vakkundigheid, beargumenteert Hans Spekman vandaag in het AD. 

12 december 2025

Schoolmaaltijden zijn voedzaam én leerzaam op Beekdal VSO

Beekdal VSO in Amersfoort begeleidt zo’n 160 moeilijk lerende kinderen. Daarbij draait het niet alleen om taal en rekenen, maar ook om praktische en sociale vaardigheden. Binnen hun brede lesaanbod is horeca een belangrijk onderdeel, mogelijk gemaakt door het Programma Schoolmaaltijden. Hier maken leerlingen kennis met allerlei ingrediënten, gerechten en werkwijzen. Vervolgens koken ze maaltijden voor zichzelf én voor hun medeleerlingen. “Daardoor is eten niet alleen voedzaam, maar ook leerzaam”, zegt Ard Frie, adjunct-directeur op Beekdal VSO.

20 november 2025

Kerstpakketten op school: leerlingen nemen het voortouw 

Montessori Kindcentrum Oostzanerwerf in Amsterdam telt rond de honderd leerlingen. Diana Comello, schoolleider, vertelt hoe belangrijk het Programma Schoolmaaltijden is: “We zagen vroeger dagelijks lege broodtrommels. Soms kwam er zelfs beschimmeld brood uit de tas.”

03 oktober 2025

Schoolmaaltijden blijven beschikbaar tot eind 2028

Het is officieel bevestigd: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verlengt het Programma Schoolmaaltijden in zijn huidige vorm tot en met december 2028. Dit goede nieuws geeft duidelijkheid en rust voor scholen en gezinnen. Voor bijna 400.000 leerlingen betekent dit dat zij de komende jaren verzekerd blijven van een schoolmaaltijd. Scholen kunnen blijven rekenen op steun bij het organiseren van eten op school (via het Jeugdeducatiefonds) of het verstrekken van boodschappenkaarten voor thuis (via het Rode Kruis). 

30 september 2025

Onderzoek Rode Kruis: dankzij boodschappenkaart eten duizenden kinderen gezonder, ouders ervaren minder financiële stress

Toch blijft een structurele oplossing voor armoede nog steeds hard nodig. Ouders zien positieve effecten op hun schoolgaande kinderen dankzij de boodschappenkaart. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder ruim 8.000 ouders die zo’n kaart ontvangen. Zo geeft bijna 60% aan dat hun kinderen gezonder eten en gaat 28% van de kinderen met een positiever gevoel naar school. Ook ervaart meer dan de helft van de ouders minder financiële stress. Toch is de voedselhulp voor meer dan een kwart van de ouders niet voldoende. Structurele oplossingen voor armoede blijven hard nodig.

11 juli 2025

“Betrek leerlingen bij het proces”

Voor het derde jaar op rij deelt het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht zomerpakketten uit. In totaal zijn het er dit keer ruim 400, waarvan 125 bestemd zijn voor de leerlingen van de ISK-2 locatie. Richard Mol, conciërge op deze locatie, vertelt er bevlogen over.

arrow_back
arrow_forward