Gezondere kantine bij De Internationale Vos

Sinds augustus 2023 neemt De Internationale Vos deel aan het Programma Schoolmaaltijden. Dankzij deze steun heeft de school haar kantineaanbod verbeterd, zodat leerlingen niet alleen een maaltijd krijgen, maar ook bewuster leren kiezen voor gezonde voeding. Die inzet is nu beloond met de Gouden Schoolkantine Schaal 2024-2025.

Wim van Eijk, NT2-docent en coördinator maaltijdvoorziening bij De Internationale Vos, vertelt: “Onze lunchvoorziening was voorheen beperkt, maar dankzij het Programma Schoolmaaltijden hebben we daar verandering in kunnen brengen. Sindsdien maken de leerlingen steeds meer gebruik van de lunch. Inmiddels bestaat minstens 80 procent van het aanbod uit gezonde broodjes, salades en andere producten. Water is altijd beschikbaar, en de leerlingen worden actief betrokken bij het bereiden en presenteren van de maaltijden. Naast het aanbieden van eten aan leerlingen die dit nodig hebben, vinden we het belangrijk om hen bewust te maken van gezonde voeding. Als je kinderen over gezonde voeding leert, hebben zij daar hun leven lang profijt van.”

Enno Pranger, teamleider van de Internationale Vos, voegt toe: “De leerlingen vinden het leuk om mee te helpen in de kantine en willen actief betrokken zijn. We kijken zelfs naar mogelijkheden om hier een Professionele Leerwerkplaats van te maken.” 

 Samenwerking met diëtisten
“De overgang naar een gezondere kantine hebben we stap voor stap aangepakt, met grote steun van diëtisten in opleiding van de Haagse Hogeschool, die nog steeds betrokken zijn. We krijgen veel positieve reacties op het eten, dat volledig is afgestemd op onze doelgroep: jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die Nederlands als nieuwe taal leren. De diëtisten stellen menu’s op met ingrediënten die passen bij de diverse achtergronden van onze leerlingen, zoals couscous. We volgen de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum als basis en werken tegelijkertijd aan een maatwerktraject dat aansluit bij hun behoeften.” 

Diëtisten Kaoutar Saddiki en Angelique Pothof lichtten tijdens het bezoek van het Voedingscentrum overtuigend hun keuzes voor het menu toe. Dit gaf de doorslag voor de Gouden Schoolkantine Schaal. Tamara Coppenhagen, projectleider Eetomgevingen bij het Voedingscentrum, is onder de indruk: “Wat geweldig om te zien dat de Internationale Vos het schoolmaaltijdenbudget heeft ingezet voor een gezond en duurzaam aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.” 

Meer informatie
Wil je sparren over het aanbod op jouw school? Neem dan contact op met jouw schoolcontactpersoon. Benieuwd naar de tips van het Voedingscentrum? Kijk op de Gezonde Schoolkantine

Bekijk het laatste nieuws

De schoolkeuken
19 maart 2025

Een broodje smeren om de dag goed te beginnen

Op het SKILLS vmbo in Heemskerk begint de schooldag voor veel leerlingen met een boterham uit de schoolkeuken. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bij binnenkomst van de school, kunnen leerlingen dagelijks tussen 07.30 en 10.30 uur terecht om een broodje te smeren. Het initiatief is een laagdrempelige manier om ervoor te zorgen dat iedereen met een gevulde maag de lesdag ingaat.

13 februari 2025

Hoe schaamte een drempel vormt voor mensen in voedselnood 

Nora (41), alleenstaande moeder van drie kinderen (2, 6, 11 jaar oud), leeft met de uitdagingen van financiële onzekerheid. Ondanks haar inkomen moet zij met haar kinderen creatief omgaan met haar beperkte budget. Nora: "De laatste 4-5 dagen in de maand, zit ik krap. Op dat moment kijk ik hoeveel geld er nog is en wat ik nog moet hebben. Ik moet dan heel bewust boodschappen doen." 

20 januari 2025

“Met een beetje inzet kun je echt een verschil maken”

De Prins Willem Alexanderschool in Den Haag heeft een creatieve invulling gegeven aan het schoolmaaltijdenbudget. Twee initiatieven springen eruit: de JEF-kast, een weggeefkast voor gezinnen, en het project ‘Volle Buikjes’, waarbij kinderen vijf keer per jaar een doos vol boodschappen mee naar huis krijgen.

19 december 2024

Samen aan de slag: feestelijk gevulde kerstdoos

Bij De Springplank in Zutphen, een basisschool voor speciaal onderwijs in een prachtig nieuwbouwgebouw, krijgt het extra Decemberbudget een creatieve invulling. Mattias van Os, sportdocent én coördinator schoolmaaltijden, vertelt hoe ze voor het tweede jaar op rij kerstpakketten meegeven aan leerlingen voor de start van de vakantie.

12 december 2024

Samen kerstpakketten inpakken met het schoolmaaltijdenbudget

Scholen die maaltijden aanbieden, krijgen in december een extra hoog budget. Dit biedt ruimte voor extra's, zoals een kerstdiner of kerstpakketten. Bij VSO de Monoliet in Leeuwarden koos men voor het laatste. Coördinator Klaas Nieuwhof vertelt enthousiast: “We wilden iets doen dat niet alleen alle leerlingen ten goede komt, maar hen ook actief betrekt.” Het idee ontstond tijdens een brainstormsessie met de werkgroep waar Klaas en zijn collega’s die de schoolmaaltijden organiseren inzitten. “We bespraken hoe we deze decemberactie konden koppelen aan een interne stage,” vertelt Klaas. De Monoliet beschikt over een loods waarin een veilige werkomgeving kan worden gesimuleerd. "Dit biedt onze leerlingen een leerzame plek om praktische vaardigheden te ontwikkelen met als doel om uiteindelijk zelfstandig externe stages te kunnen lopen."

14 november 2024

“Contact met leerlingen is heel belangrijk”

Donderdagochtend 7.30 uur: het vierkoppige team van het Mediacollege zet de ontbijtkraam voor de leerlingen klaar. De kraam is eigenhandig gemaakt door Ed, de conciërge. Elke ochtend staan ze hier samen het ontbijt voor te bereiden; de directeur, de zorgcoördinator, de roosterplanner en de conciërge.  

arrow_back
arrow_forward